BY BLOGG PLATSEN

Alla inlägg under juli 2012

Av Alexander Mickelsson - 4 juli 2012 18:57

 


Tervää, hoppas att ni har haft en lika vacker dag som här för äntligen så står termometern på ca 20 grader, vi brukar vanligtvis ha kring 10 grader om ens det. Här uppe i norden så är det ju inte lika varmt som nere i t,ex Luleå där 20 grader i solen är standard (vilket jag också saknar). Jag tänkte faktiskt prata lite om bilden här ovan där ni kan se något ovanligt som jag fota på jobbet tidigare i våras och det är en blåräv. Den sprang utanför mitt jobb och först så trodde jag att det var en hund men ack så fel man kan ha, den var inte blyg precis utan var nästan i famnen på en och som ni kan se så är den ganska tjock också o det beror på att ALLA matar den (med kakor och annat skräp).


Lappmark & Urskog är en perfekt titel på mitt vardagsliv eftersom mycket här i byn handlar om det. Jag ska inom en snar framtid börja bege mig upp på berget Nimilaki här i Ullatti och sen även på berget Särkivaara som ligger runt om byn. Jag har inte varit ut så mycket i sommar på utflykter men det tänkte jag göra en ändring på och snart ska jag fara ut och prova på fiskelyckan, det gick ju inte så bra förra gången då varken jag eller farsan fick något men då var vattnetståndet alldeles för högt men nu har det börja sjunka igen. Jag ska även göra video inlägg här så vi får se om det blir en återkommande inslag (jag kommer inte göra om denna blogg till en så kallad vlogg) utan jag kommer lägga in videos så att ni får en lite lättare bild av hur det är här i byn.


Jag har ritat skisser på slidorna till knivarna ni fick se i det förra inlägget, jag kommer inte lägga upp bilder på dom utan det får bli en hemlis tills dom är klara. Jag känner mig väldigt nöjd med hur dom ser ut hittills och hoppas starkt på att dom kommer bli ännu snyggare i verkligheten för jag kommer göra lite specialare!


 


Här på bilden ovan så ser ni något som är väldigt ovanligt men som faktiskt också finns här i norr och det är en älgfarm, ibland har man tur och ser nån älg och jag hade extra tur en kväll när körde från Luleå upp till Ullatti och här ser ni resultatet. Här i byn är det inte ovanligt att man stötter på en älg under bilturerna, i höstas när jag samåkte till jobbet med farsan så såg vi inte mindre än 12 älgar (2 st per gång 6 gånger) på bara resan till Aitik så ni kan förstå att jag längtar lite till älgjakten i September.


Vi har fått en inneboende till i ladan (förutom ladusvalorna) och det är en söt liten parvel som ni kan se på bilden nedan och NEJ det är inte fåren i bakgrunden. Den hoppade fram för ca 4 dagar sen och har synts till dagligen här på gården även när vi är ute men den håller sig gärna på avstånd. Den kan inte vara gammal utan är en lite unge men jag har svårt att gissa ålder på den!

 


Annat att tillägga är att min kompis Arvids mamma Barbro fyller år idag och även min kusin Ida, stort grattis till er båda! Det är ju 4th of July idag så Amerikanarna firar även idag så vi kan säga att det är för er.

Jag räknar timmarna inför Pajala marknaden, jag älskar marknader för det finns mycket roligta att titta på och sen är det så skön stämning, jag hoppas att jag kommer träffa nån som man känner och sen så vill jag köpa material till knivarna så att jag får börja snickra ihop dom. Det är ju en hel del grejer som jag behöver och jag mistänker att det kommer bli ganska dyrt, eftersom renhorn på marknader ses som en lyxvara (kanske inte men det känns som det) dom gillar att ta överpriser för folk köper utan att tänka, det är ju lättare att sälja en vara man kan visa istället för att köpa billigare på nätet och tyvärr så måste jag gå på marknads priset då jag måste ha en skärskild storlek och sen så vill jag ha så lite märg som möjligt. 


 


Nåjo, ni får ha det så bra tills vidare.

Hejpa!


Av Alexander Mickelsson - 3 juli 2012 22:32

 

Arvid vid utkikstornet i Ubbyn (Foto: Alexander Mickelsson)


Jag har blivit dålig på att lägga ut material här på bloggen och eftersom jag inte vill bli en bloggare som skriver "Idag har jag jobbat, det var kul och sen åt jag mat och det var gott osv" så kommer jag lägga upp om lite saker som har hänt under den tid jag bott här uppe, så om jag nångång inte har något att skriva så kan ni räkna med att det lär dyka upp en hel del bilder och historier. Jag tänkte faktiskt i det här inlägget börja göra det för det känns som att jag skapade den här bloggen lite för sent eftersom det hände så mycket innan jag blev tillfrågad om inte jag kunde fixa en blogg.


Jag kan börja med att berätta om bilden som ni ser ovan, det var så att jag och några vänner åkte under midsommarafton nu i år till Ubbyn som är en liten by utanför den lite större byn Boden. Vi hade en riktigt trevlig fest där vi grilla, basta, spelade musik, hade allsång vid lägerelden, bada och sola m,m sen så for vi upp på berget som ligger alldeles bredvid och det är här bilderna kommer ifrån, det var ganska mycket mygg men dom höll sig mest vid Elebro som inte hade det lätt haha. Solen lyste trots att klockan passerat 03.00 på morgonen men ack så skönt det var att få kolla ut på viderna, bergen, skogarna och i horisonten så kunde man se Luleå stad och stadskyrkan.


Vi hittade en gravering på plåten uppe i utkikstornet där det stod A-Kraft som jag hade skrivit för många, många år sen (A-Kraft är mitt o Arvids band sedan 2003) så det var riktigt häftigt att se, tyvärr så stod det inget årtal men jag graverade in -12. 


 


Jag håller just nu på att samla in material för att snickra ihop två knivar, en till mig och en till Arvid som också ville ha en. Jag har några ritningar på hur dom kommer att se ut på ett ungefär men det är svårt att avgöra hur lik dom blir på bilderna som i verkligheten och sen kan det också bli några ändringar framöver men som sagt så ser ni på bilderna nedan på hur planerna ser ut just nu och där på den första bilden så ser ni Arvids kniv som består av ljusa och mörka renhorn i främmre och bakre delen av kniven och träslaget Al i mitten (ganska ironiskt för AL är Arvid's initialer) sen kommer det vara sliverplattor emellan renhornen och träslaget, jag har försökt att skriva för hand vad det är för material men det syns nog dåligt. Sen på bilden under så har ni hur min kniv kommer att se ut och den är annorlunda för där kommer jag att använda mig av ljusa renhorn och björk trä och sen har jag lagt ut en liten extra slant på en damasksmid knivblad som betyder att man har slagit väldigt många lager av en metal för att skapa ett snyggt mönster (googla damasksmid kniv för mer specifik bild). Först kommer det vara i fronten en del ljus björk trä, sliverplattor mellan renhornet som kommer därefter och sen en större bit av björk trät, sen kommer jag göra tre delar av ljust renhorn i slutet av kniven och det tror jag kommer bli kanon snyggt! Jag måste dock till helgen när det är Pajala marknaden köpa lite fler delar samt renhorn innan jag kan påbörja snickrandet.


 

Arvids kniv

 

Min kniv


Jag ska under veckan sitta och designa slidor till knivarna, det finns ju några olika versioner att gå på men vi får se hur jag gör och jag kommer att återkomma med mer om hur det går med knivarna. Jo Arvid om du läser detta så kan du ju skriva till mig om vad du tycker och ifall det är något du vill ändra på kniven.


 


Jag ska dock säga godnatt för ikväll och jag kommer med mer imorrn!

Hejpa...

Av Alexander Mickelsson - 1 juli 2012 02:32

 

Foto: Viktoria Karlsson


Verkar som att musik i släkten kommer att bli en standard i framtiden när lilleman Theo också gillar att plinka o plånka på gitarrerna. Kusin Toria o Theo var på besök i Kompelus och sen till Ullatti och det var mycket uppskattat så vi hoppas det blir fler besök snart och då hoppas vi även att Tomas också följer med.


Idag så har det inte hänt allt för mycket och mycket tack vare det tråkiga o regniga vädret men det blev ett besök i Kompelus som sagt för att träffa släkten o äta go blodpalt och man hann ju även träffa Alice plus hennes Mamma Bella men Pappa (kusin) Patrik (även kallad Herman/Palle) sov bara, haha. Det var tänkt att vi skulle åka på Gällivare marknaden idag men det strunta vi i och hoppas på bättre väder imorrn men annars så får vi vänta till nästa helg då Pajala marknaden är och det är mycket roligare. En liten sak var ju att det var loppis på logen här i Ullatti där dom hade lite saker på försäljning samt fika och där köpte jag ett pannband som jag ska använda till vintern, ibland på vintern så vill man ha något lättare än en mössa som kan bli riktigt varm.


Theo o Toria var på besök som sagt och det var riktigt roligt och Theo fick leka med alla bil leksaker som jag haft när jag var liten och det var mycket uppskattat sen var ju gitarrerna också intressanta och han fick ju självklart prova spela på den (det är dock inte den på bilden ovan). Toria fick sig en liten rundtur på gården och vi visa alla sevärdheter här på gården och det är ju inte lite.


Jag hoppas att Theo kommer vilja lära sig gitarr för då vill jag vara den som visar honom sina första ackord och jag vill lära honom sin första låt men det återstår ju att se och det lär nog dröja 10 år till innan han möjligtvis kommer att kunna lära sig spela, för det var ungefär vid 13 års åldern jag började lära mig spela och det var Stig Karlsson som var den som gjorde att jag ville plocka upp gitarren.


Nu ska jag inte skriva så mycket mer då kan håller på att somna, även fast jag skriver det här så vi hörs.

Hejpa!

Ovido - Quiz & Flashcards