BY BLOGG PLATSEN

Alla inlägg den 4 juli 2012

Av Alexander Mickelsson - 4 juli 2012 18:57

 


Tervää, hoppas att ni har haft en lika vacker dag som här för äntligen så står termometern på ca 20 grader, vi brukar vanligtvis ha kring 10 grader om ens det. Här uppe i norden så är det ju inte lika varmt som nere i t,ex Luleå där 20 grader i solen är standard (vilket jag också saknar). Jag tänkte faktiskt prata lite om bilden här ovan där ni kan se något ovanligt som jag fota på jobbet tidigare i våras och det är en blåräv. Den sprang utanför mitt jobb och först så trodde jag att det var en hund men ack så fel man kan ha, den var inte blyg precis utan var nästan i famnen på en och som ni kan se så är den ganska tjock också o det beror på att ALLA matar den (med kakor och annat skräp).


Lappmark & Urskog är en perfekt titel på mitt vardagsliv eftersom mycket här i byn handlar om det. Jag ska inom en snar framtid börja bege mig upp på berget Nimilaki här i Ullatti och sen även på berget Särkivaara som ligger runt om byn. Jag har inte varit ut så mycket i sommar på utflykter men det tänkte jag göra en ändring på och snart ska jag fara ut och prova på fiskelyckan, det gick ju inte så bra förra gången då varken jag eller farsan fick något men då var vattnetståndet alldeles för högt men nu har det börja sjunka igen. Jag ska även göra video inlägg här så vi får se om det blir en återkommande inslag (jag kommer inte göra om denna blogg till en så kallad vlogg) utan jag kommer lägga in videos så att ni får en lite lättare bild av hur det är här i byn.


Jag har ritat skisser på slidorna till knivarna ni fick se i det förra inlägget, jag kommer inte lägga upp bilder på dom utan det får bli en hemlis tills dom är klara. Jag känner mig väldigt nöjd med hur dom ser ut hittills och hoppas starkt på att dom kommer bli ännu snyggare i verkligheten för jag kommer göra lite specialare!


 


Här på bilden ovan så ser ni något som är väldigt ovanligt men som faktiskt också finns här i norr och det är en älgfarm, ibland har man tur och ser nån älg och jag hade extra tur en kväll när körde från Luleå upp till Ullatti och här ser ni resultatet. Här i byn är det inte ovanligt att man stötter på en älg under bilturerna, i höstas när jag samåkte till jobbet med farsan så såg vi inte mindre än 12 älgar (2 st per gång 6 gånger) på bara resan till Aitik så ni kan förstå att jag längtar lite till älgjakten i September.


Vi har fått en inneboende till i ladan (förutom ladusvalorna) och det är en söt liten parvel som ni kan se på bilden nedan och NEJ det är inte fåren i bakgrunden. Den hoppade fram för ca 4 dagar sen och har synts till dagligen här på gården även när vi är ute men den håller sig gärna på avstånd. Den kan inte vara gammal utan är en lite unge men jag har svårt att gissa ålder på den!

 


Annat att tillägga är att min kompis Arvids mamma Barbro fyller år idag och även min kusin Ida, stort grattis till er båda! Det är ju 4th of July idag så Amerikanarna firar även idag så vi kan säga att det är för er.

Jag räknar timmarna inför Pajala marknaden, jag älskar marknader för det finns mycket roligta att titta på och sen är det så skön stämning, jag hoppas att jag kommer träffa nån som man känner och sen så vill jag köpa material till knivarna så att jag får börja snickra ihop dom. Det är ju en hel del grejer som jag behöver och jag mistänker att det kommer bli ganska dyrt, eftersom renhorn på marknader ses som en lyxvara (kanske inte men det känns som det) dom gillar att ta överpriser för folk köper utan att tänka, det är ju lättare att sälja en vara man kan visa istället för att köpa billigare på nätet och tyvärr så måste jag gå på marknads priset då jag måste ha en skärskild storlek och sen så vill jag ha så lite märg som möjligt. 


 


Nåjo, ni får ha det så bra tills vidare.

Hejpa!


Ovido - Quiz & Flashcards