BY BLOGG PLATSEN

Alla inlägg den 18 juli 2012

Av Alexander Mickelsson - 18 juli 2012 22:19

 


Moi, nu har det hänt en del sen sist jag skrev ett inlägg och jag vet knappt var jag ska börja men jag kan nog säga att det blir en hel del bilder i detta inlägg men jag hoppas ni också läser lite om vad som har hänt, haha!


Jag har varit i full gång och det har hänt en hel del, först så har vi renoverat omklädningsrummet till bastun så istället för det mörka, söndermulltna väggarna och betong golvet så är det numera ljust och fint med spontade bastupanel i väggar och tak, vi byggde en ny snygg dörr in till bastun och snart så ska vi även lägga flytspackel på golvet så det blir jämnt och sen några snygga och praktiska mattor så det inte blir så kallt o gå på (tyvärr inga bilder därifrån men det kommer). Sen har vi varit och öppnat ett lakapää konto så vi var där i tisdags i över tre (3) timmar och handlade panel, cement och dylik. Vi ska även införskaffa en spikpistolset med en större och en mindre spikpistol och det kommer underlätta när vi ska bygga i min del samt ytterpanelen. 


Sen ska ni få höra en jävlig sak som hände i måndags när jag var på bilbingo i Tärendö och det var så här att vi kom dit och skulle parkera och då pekar (dom så kallade "parkeringsvakterna") var vi kunde stå och vi ställde oss vid en husbil, husbilen backade senare ut och förvann men vi stod kvar och då gick jag och mommo iväg för att köpa lotter till oss alla så kommer den där jävla vakten och gormar om att jag kan ju inte ställa bilen där för den är ivägen och blablabla, irriterad som jag sällan blir ryter tillbaka att det är ju för helvete inte ens jag som kör bilen. Efter lite mutter från honom att den står ivägen (notera att bilen står mitt på en gräsmatta där det rymms minst 10 bilar, senare så parkerade det flera bilar på samma ställe utan att han rörde en min). Hur som hellst så köpte vi det vi skulle köpa och hoppa in i bilen som kom o hämta oss och vi gjorde ett nytt försök att parkera så ville en annan "Parkeringsvakt idiot" att vi skulle ställa oss i en klunga där det var tre rader med bilar så tätt inpå varandra så hade vi stått där så skulle vi inte komma ut ur bilen (smart!?). Vi vägrade och skulle ställa oss berdvid den andra bilen med min moster och morbror men det blånekade han oss till för då hade vi varit ivägen, han ryter att bilarna bakom kommer ju inte förbi annars om vi ställer oss där (notera att hade vi fått stå där så skulle två bilar ändå kunnat köra emellan oss, jag kollade upp det senare). Till slut så går propparna och alla vi står och skriker på gubbjäveln som börja gapa om att "måste jag gå efter hjälp" och jag kunde inte låta bli att säga "sök hjälp istället". Hehe, inte så uppskattat men det skiter jag fullständigt i för det är ju skandal rent av, ni kanske tycker det är en löjlig sak men tänk att var dom än peka att vi skulle parkera så kommer dom sen och säger att det är helt fel utan att ens hjälpa oss. vi gav oss inte utan ställde oss bakom min mosters bil och sen såg vi ingen av dom mer. Det gick inte så bra på bingot, ingen vann nå men vi var nära några gånger och jag var bara ett nummer från att vinna 15.000:- så det var surt, jävligt surt!


Sen har jag hållit på med kniven lite grann, inte så mycket som jag velat men det går framåt och nu är det inte mycket kvar innan jag kan börja fila på formen, jag skulle egentligen ha limmat ihop alla delar idag men jag vill kolla så att alla delar som jag vill ha är med och att dom har rätt mått. Så antingen imorrn eller i övermorrn så lär jag nog limma ihop dom.

 


Här sitter jag i snickarbodan och filar på skaftet, det är väldigt mycket småpyssel och det är viktigt att det blir rätt så inget sitter för löst eller för hårt, det är ett dyrt blad så jag vill inte förstöra det genom att göra fel.


Här nedan så ser ni hur det ser ut med alla delar på plats, jag fixade till det lite bättre senare men ni ser ju ungefär hur det kommer att se ut.

 


 


Jag älskar min hemmaarbetsplats, det är kul att göra nå man tycker om och sen har jag ju fönstret framför mig där jag kan se hela bakgården, det är helt perfekt när man kan luta sig tillbaka och kolla ut över ängen och ibland så brukar jag ta ut en kopp kaffe och små smutta medans man filosoferar. Ingen stress!


Jag tänkte faktiskt förklara lite hur jag har gått till väga med kniven, kanske är ointressant för er men det kan ju vara kul o se hur jag har gjort, notera att jag har aldrig gjort en kniv med flera delar förut utan bara gjort en kniv med skaft helt i trä och det kan jag säga är busenkelt i jämförelse.


 


Här är alla delar som jag använder mig av och det är från vänster till höger, två delar urgröpta björkskaft som jag har kapat i önskad längd och gröt plats för kniven, nedanför det så ser ni en större bit renhorn som jag har borrat hål i och som jag nu har gröp ur, berdvid den så har jag ett mindre renhorn som jag gjort hål i, sen är det en mindre bit av björken, sen är det två silverbrickorbrickor och en guldbricka samt knivbladet och ocan så ser ni några bitar av en cola burk.


 


Först så har jag bladet som är i damasksmide och den är ju själva grunden, behöver inte säga mer om det.


 


Sen så lägger jag en guldbricka längst fram vid bladet som egentligen ska skydda bladet och skaftet men det spelar egenligen ingen roll men jag använder det mest för syns skull då jag tycker det är snyggt.


 

 


efter guldbrickan så lägger jag den mindre träbiten bakom och nu kan man börja lägga upp ett lager med dom delar som man själv önkskar och här spelar storleken ingen större roll, bara det inte är för liten och sen måste det finnas lite som man kan fila/slipa bort efter önskad form och storlek, efter den lilla träbiten så har jag nu bestämmt mig att lägga några urskurna bitar aluminium bitar som bricka och i det här läget så blev det av en cola burk och det tror jag kan bli skitsnyggt (man ser ju bara dom silvriga kanterna och det är bara för syns skull) sen lägger jag den mindre biten renhorn och efter det ytterligare ett lager med aluminium bitarna, där efter så kommer den större delen av björkvirket och där har jag gröpt ur efter kniven och det är väldigt enkelt att mäta och sedan tälja bort, sen kommer jag att lägga riktiga silverbrick strax innan den sista delen som kommer bestå av vit renhorn och då kommer det vara en bricka mellan benet och trät sen har jag kapat en lite del av renhornet för att kunna lägga en till bricka innan den större delen läggs på plats. Enkelt i teorin och ganska enkelt i praktiken. Svårt att förklara grundligt hur jag gjort men jag hoppas ni fattar vad jag menar.


 

Cola burken som jag skurit i bitar och sedan gjort hål för att kunna trä dom på kniven.


    

silverbrickorna!


 


Här på bilden ovan så kan jag avslöja hur knivens slida kommer att se ut på ett ungefär, jag har köpt en större bit renhorn som jag sedan har sågat ut formen på och så här ser resultatet ut. Jag kommer slipa och kapa till den lite mer och sn kommer jag att brodera den med skinn och även rista dit olika mönster innan den är färdig och till helgen så hoppas jag att jag kan börja med det men där måste jag fråga om hjälp då det är nå helt nytt för mig och jag vågar inte när det är en större bit renhorn (det är ganska dyrt), det hade varit lättare om det varit en mindre del. 


Här nedan så kan ni ju se min första kniv som jag gjorde under högstadiet, en enkel men praktisk kniv som jag använt flitigt under åren. Min andra kniv är i Luleå så den har jag inga bilder på men det är samma prncip där det är en enkel men praktiskt kniv.

 


 


Förutom att snickra och tälja och joxra så har jag tagit mig tid att göra lite annat och då har jag varit ute och fotat lite natur och här har ni en bild på en hummla som inte var enkel att ta eftersom dom bara stannar på blomman i ca 1-2 sekunder innan dom tar nästa och sen har ni bilden på svalan högst upp i det här inlägget.


Det var allt för den här gången, vi ser när nästa inlägg kommer men jag hoppas ni håller utkik efter den. Tills dess så hörs vi.

Hejpa!  

Ovido - Quiz & Flashcards