BY BLOGG PLATSEN

Alla inlägg under januari 2013

Av Alexander Mickelsson - 6 januari 2013 14:33

 


Hej alla glada, jag har provat på något lite annorlunda och det är att göra min egna yoghurt som var busenkelt. Allt ni behöver är en liter av 3% mjölk och 0,75 dl vanlig naturell yoghurt. Gör det här på kvällen för det tar ca en natt innan den är klar men sen har ni egen yoghurt som ni kan avnjuta på morgonen.


Häll mjölken i en kastrull och värm upp den precis innan det börjar koka, sen tar ni bort kastrullen och låter den svalna tills den är varm men inte kokande varm (lite mer än fingervarmt). Ta sedan lite av mjölken i en skål och häll i den gamla yoghurten och rör om, sedan blandar du det i resten av mjölken. Värm ugnen till ca 50-60 grader och lägg in kastrullen med din yoghurt med lock på och när du har gjort det så stänger du av ugnen. Sen behöver du inte röra den (du får inte röra den) förrän på morgonen när den är klar. Sen har du din egna yoghurt som du kan blanda i vad du vill (bär, sylt, vanilj). Jag valde att blanda i lite vanilj (som finns att köpa bland kryddorna i mataffärer).


Busenkelt eller hur? Absolut och det blir riktigt gott. Enkelt recept för er som gillar yoghurt och perfekt om ni börjar få slut på yoghurt, för ni kan blanda och göra ny så fort den börjar ta slut igen. Det är billigare än att fara och köpa en helt ny yoghurt! 


Senare ikväll ska jag prova på att göra mitt egna smör (haha). Går det bra så lägger jag ut hur man gör det här på bloggen imorgon! ha det tills dess, hejpa!

Av Alexander Mickelsson - 4 januari 2013 22:13

 


Hej alla mat glada, jag tänkte lägga ut detta recept tidigare men av ett par orsaker så har jag inte provat på det här recptet förrän idag och det blev riktigt bra. Jag hittade receptet på Kokaihop.se (finns som app på iphone/android telefoner). Det är ett ganska enkelt recpet som inte kräver allt för mycket arbete, det mesta kan man förberedda och sedan värma upp på spisen och i ugnen när man har allting klart. 

Börja med köttet och gå sedan över till såsen och sen när det är klart så går det att fixa sallad och potatis i efterhand!


Du behöver
:

4 st skivor älgfilé (eller vilken filé du vill, jag använde renytter filé)

0,5 tsk salt

0,5 krm peppar

smör till stekning

1 dl grovriven ost

1 dl grovriven gorgonzola

0,75 dl créme fraiche

50 gram pinjekärnor (jag hittade inga så jag körde utan)


Till rödvinsåsen:

1 st schalottenlök

2,5 dl rödvin

0,75 vatten

2 msk kalvfond

0,5 tomatpuré

0,5 krm peppar

0,5 msk majsstärkelse

50 gram rumsvarmt smör


1. Ugn 225 grader

2. krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt på båda sidorna i en het stekpanna med lite smör. Lägg köttet på en ugnsfat och låt det kallna.

3. Riv ostsorterna och rör samman dem med créme fraiche och pinjekärnor. Fördela röran på dom nu svala köttskivorna och täck med aluminium folie. Låt fatet stå i kylen tills det ska stekas klart i ugnen.


4. Ansa och skala löken och finhacka till såsen. Lägg den i en kastrull tillsammans med vin. Vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar. Låt det småkoka 6-8 minuter. Silla såsen och häll tillbaka den i kastrullen.

5. Låt såsen koka upp på nytt och rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ihop med såsen. Låt såsen stå kallt.


Nu är alla förberedelser gjorda och du kan göra valfri sallad och ev. göra potatisgratäng eller koka vanlig potatis, du får göra lite som du själv vill.


Stek köttet mitt i ugnen i ca 30 minuter. Värm såsen och vispa ner smöret i små klickar! Klart...


       

Ovido - Quiz & Flashcards