BY BLOGG PLATSEN

Senaste inläggen

Av Alexander Mickelsson - 30 januari 2013 19:25

 


Hej allesammans, det har varit en ganska händelserik dag inte för att det har varit nå speciellt utan det har helt enkelt varit fullt schema idag. Skönt!


Som ni ser på bilden ovan så har jag varit ut med skidorna idag för första gången på ett par år, det kändes lite ovanligt och speciellt med tanke på att oftast när jag åker skidor så är det på Ormberget i Luleå. Innan jag for iväg med skidorna så hade jag huggit ved, vi har en hel del "skrot" virke i ett av våra förråd som vi sågar och använder som ved till bastun. Jag skulle använda en el-motorsåg men den var så seg och sågade knappt och då märkte jag att kedjan satt löst och jag vet inte riktigt hur man spänner på dom här gamla elsågarna som jag använde så jag försökte istället med min egna motorsåg men där låste kedjan sig och jag har ingen lust att sitta och skruva precis idag så jag prova en annan motorsåg (vi har nog totalt 5-6 sågar, men dom flesta är gamla och trasiga och så var dom när vi fick dom med huset). Hur som helst så slutade det med att jag tog en handsåg istället, sedan klyvde jag allt med en yxa så nu har vi ved ett par dagar framöver.


När veden var färdig så for jag iväg en stund med skidorna men det blev kortvarigt eftersom det började snöa så jag åkte hem istället och började laga mat där det blev "Honungsgrilljerade Revbenspjäll med potatisklyftor" ett enkelt och mycket gott recept som tar ett tag eftersom köttet ska marineras och sedan vara i ugnen i ca 1 timme. receptet hittar ni längre ner i bloggen och där kommer ni även att hitta ett recept på "Ugnsbakad rödingfilé med kokt potatis" också mycket gott receptsom finns längre ner i inlägget.


Har suttit och fundrerat och där är om man skulle unna sig själv en ny spelkonsol, är väldigt sugen på ett Playstation 3 med NHL 13. Jag har just nu ett PS2 och Nintendo Wii men jag spelar i princip bara på wiiet, det enda spel jag lirar med PS2:an är NHL 2004 som är det senaste nl spel jag köpt så det är nog dags att uppgradera sig, jag åker ju ner nu till helgen till Luleå där jag bl,a ska gå på hockey när Luleå möter Brynäs och jag längtar som fan och då ska jag passa på och se om jag hittar någon billigt PS3:a...


   


I förra inlägget så nämnde jag om min lilla snickeri verkstad där jag gör lika knivar, jag berättade även att jag hittade en hemsida som säljer olika små saker som man kan använda sig i sitt knivbygge och jag handlade lite där och nu har mina saker kommit, ni ser dom på bilden ovan. Jag beställde även ett knivblad som jag vann på tradera men tyvärr så uppfattade jag storleken på den lite galet, den var lite mindre än jag trodde och det är knivbladet som ni kan se ovan.

Av dom saker som jag har köpt så kan ni se att längst till vänster så är det ett ganska stort tunnt renskinn som jag ska göra skinnpåsar av till ex. kaffe, te, småsaker som tändstickor m,m...Sen ovanför skinnet så ser ni en liten låda där det står kövulfix och det är ett läderlim som är speciellt anpassat för skinn och läder, bredvid det så är det mindre tjockare och hårdare skinnbitar som jag använder till kniv slidorna, sen bredvid det så är det tennplåt bitar i två olika tjocklekar som jag klipper till och använder som brickor mellan ex trä och ben i knivskaftet. Blir skitsnyggt!

Sen har jag tennsnöre, chicagoskruvar, lädersnöre, träbit i al med mera...Fantastisk bra sida!


 

På bilden så ser ni ingridienserna till marinaden som ska vara på revbenspjällen!



Då var det dags för recept, jag har nu två fantastisk goda recept och jag börjar med Ugnstekta öringen.


Du behöver:

4 st Röding filé

Dill

gräslök

pressad vitlök klyfta

salt / Peppar

citron

morötter

purjolök

smör

potatis


Det är väldigt enkelt, salta och peppra fisken och strö dill och gräslök över fisken och lägg sedan på en ugnsplåt. skär morötterna och purjolöken och strö över fisken, pressa lite citron saft och smör runt och skär sedan citronen i tunna bitar och lägg runt fisken och sedan ska den in i ugnen (225 grader) i ca 20 minuter. Skala och koka potatisen. Klart!

resultatet kan ni se här nedan...Kom ihåg, snåla inte med kryddan!


 


Nu till den honungsgrilljerade revbenspjället.

Du behöver:

tunna revbenspjäll

1 msk soja

1 msk olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

0,5 msk chili sås (inte nödvändig)

2 msk flytande honung

salt/peppar


blanda alla ovan nämnda ingridienser (utom revbenspjället förstås, dahhh ^^) och rör om till en marinad, känns det som att det är för lite marinad är det bara att göra en till sats. När du är klar så är det bara att pensla över marinaden över revbenspjällen. Sätt ugnen på 175 grader och låt marinaden dra sig in i köttet medans du väntar på ugnen. När ugnen är varm nog så lägger du in revbenen i ca 1 timme, ta sedan ut köttet och pensla över marinad igen över köttet (var försiktig så att du inte bränner dig). Lägg nu ugnen på 250 grader och lägg in köttet igen i ca 10 minuter tills det har fått en fin färg. Servera potatisklyftor eller en god potatissallad till! (Tog tyvärr ingen bild, ber om ursäkt för det)

Köttet får en riktig god och söt salt smak med inslag av honung utan att honungs smaken tar över. Fantastiskt gott...



Det var allt för mig, jag hoppas på bättre väder imorrn men dom har lovat att det ska snöa så vi får se. Vill komma ut på en längre skidtur imorrn men annars så ska jag försöka påbörja min skinnpåse och sedan så ska jag laga hemmagjord ärtsoppa (UTAN pannkaka)! Missa inte det, hejpa! =)


 


Av Alexander Mickelsson - 26 januari 2013 18:52

 


  

Hej alla glada, ska bara slöskriva lite om min lilla kniv verkstad. Ni som har följt bloggen ett tag vet att i sommras så höll jag på att tillverka en kniv som blev riktigt lyckad från start till färdig produkt. Jag vill fortsätta tillverka egna knivar för bl,a eget bruk eller som gåva och hittills så har jag bara gjort 3-4 knivar i hela mitt liv så jag är ju inget proffisionelt företag som säljer knivar men för er som läser och känner att ni också vill ha en hemmagjord kniv kan alltid ringa eller maila mig.


Jag älskar att snickra och det här med kniv tillverkning har blivit ett ganska stort intresse för mig, jag kör med dom utrustning som jag har tillhanda där jag bl,a använder stämjärn, filar och bandsåg för att forma en praktisk kniv. Jag inte att göra samma saker för jag gillar att variera mig så varje kniv är annorlunda än den andre.

Här kan ni se dom knivar som jag hittills har gjort...


 


Detta är min första kniv som jag gjorde på Björkskataskolan i Luleå år 2005. Vi fick pröva på att göra en kniv där vi fick bestämma om vi ville göra skaftet helt i trä eller variera med renhorn och jag valde den enklare vägen och gjorde det helt i trä. Många i klassen gjorde speciella former och knepiga skaft och många var missnöjd pga att skaften oftast var för tjocka och obekväma att hålla i och jag utgick då liksom jag gör idag när jag utformar en kniv att formen är skitsamma bara den är bekväm att hålla i och sen utgå från hur snygg dom är. Slidan fick vi även göra där eggskyddet är i trä som vi fick karva ur och sedan lägga skinn runt, det är min absolut bästa slida.


 


Här är kniven som jag tillverkade i sommras, min snyggaste kniv om jag får säga det själv. Jag var lite osäker när jag gjorde den eftersom jag aldrig gjort något liknande förut men jag använde mig av sunt förnuft och logiskt tänkande och här är resultatet. Bladet är av damasksmitt och det är flera olika järnblad som har slagits ihop och därför har den fått sina ränder, ett dyrt blad men det var helt klart värt det. Sen har jag använt mig av björk, renhorn, läder och tennplåt. 

Slidan skulle först vara helt av renhorn men renhorn är fruktansvärt jobbigt material att arbeta med så jag använde mig av björk trä där med och så karvade jag ut så att jag kunde lägga en tunn bit renhorn och sedan använda mig av läder runt om, sen har jag skurit ut småbitar av skinnet och virat runt och sedan bränt lite mönster, jag ristar alltid in årtalet på mina knivar och det som är ovanför årtalet ska föreställa polstjärnan och sen har jag lagt in mina initialer på renhornet.


    


Denna kniv gjorde jag strax före jul som en julklapp till min far. En enkel design där jag har lagt in ett handstopp strax innan bladet som jag visste att farsan ville ha och sen har jag använt mig av björk och renhorn. Farsan blev glad men jag tror han upptäckte vad jag höll på med så reaktionen blev inte riktigt som jag väntade mig men huvudsaken är att han blev glad och känner att han vill använda den ute i skogen. Bladet är ett kolstålsblad, den är riktigt vasst och tålig men den är känslig då den inte tål att vara blöt för då kan den rosta men annars så är det här nog mitt favoritblad.


Jag har nu hittat en sida som säljer kniv material, där man kan köpa allt från blad, läder, nitar, läderoljor, träolja, maskiner, brickor, tennplåt till färdiga produkter och sen har dom mycket mer. Jag har köpt en massa saker därifrån som jag kommer att använda mig av i mina snickerier, jag ska förutom tillverka knivar även försöka mig på att tillverka läderpåsar för kaffe. Jag kommer att dokumentera och göra inlägg här på bloggen så att ni kommer att få se hur jag går till väga när jag tillverkar lite olika saker...Sen vill jag meddela min kompis Arvid, om du läser detta så har jag köpt material så att jag kan tillverka en ny kniv till dig för den jag gjorde blev totalt misslyckad och jag blev inte nöjd med den men så fort sakerna har kommit så ska jag börja tillverka en snygg och praktisk kniv till dig som jag utlovade! =)


ni får ha det så bra tills dess, hejpa!  


Av Alexander Mickelsson - 25 januari 2013 23:02

 


Hej alla glada, har varit ut en massa och försökt fota en del ute i naturen men det har mest blivit landskapsfoton som jag tycker är halv bra, lite tråkiga att titta på i det långa loppet så jag orkade inte ladda upp dom på datorn och lägga upp dom här bloggen så jag bjuder istället på den här bilden som jag lovade i det förra inlägget och det är min version av smörstekt rödspätta med potatismos och citronsås samt hemmagjord persiljesmör. Enkelt, gott billigt och det går snabbt att laga till.


Jag har mått ganska bra på sistone där jag har varit ute i skogen med antingen skotern eller så har jag promenerat och jag har alltid med kameran ifall man skulle stöta på något intressant att fota men för det mesta så är det bara träd här omkring och jag är mer ute efter olika djur som fåglar, rävar, älgar m,m...Jag ska försöka ta mig ut mes skidor på en liten längre tripp längs sattervägen som är en enda lång skogsväg för då är det lite lättare att smyga sig fram och undvika att skrämma bort djuren med tramp ljuden som skapas av skorna. Så vi får se!


Tillbaka till Rödspättan, det är som sagt enkelt och inget avancerat utan det är i princip som det låter. Skala och mosa potatisen och häll i varm mjölk och smör tillsammans med olika kryddor som du själv tycker om (t,ex dill). När moset är färdigt så är det bara att steka rödspättan i en stekpanna med ganska mycket smör, strö över lite slat och peppar efter smak och var försiktig när du ska vända på dom eftersom rödspätta är väldigt mjuk i sitt kött så går dom väldigt, väldigt lätt sönder så vänd på dom med en stekspade försiktigt och låt dom stekas tills dom har fått en fin gyllenbrun färg eller när du själv känner att dom är klar. Persiljesmöret är som det låter, det är vanligt smör dom du blandar i persilja och dill och sen kan du även riva av lite citronskal över som du rör om och ställer in i kylen tills maten är klar. Citronsåsen är en riktigt god sås som inte har en alltför kraftig citronsmak som tar över, blanda grädde 1,5 dl, 2 dl creme fraische, en fiskbuljongtärning och citronskal, sen kan du även ta ca 1-2 tsk av citronsaften. Koka upp det en stund tills den har fått en ljusgul färg. Klart! =)


Imorrn så hoppas jag att jag hittar mina skidor så ska jag kan åka ut o leta olika djur, men tills dess så får ni ha det så bra. hejpa!

Av Alexander Mickelsson - 22 januari 2013 15:34

        


Hur kan man inte älska vintern en sån här dag? Solen lyser och det är varmt nog för att inte frysa och det är kallt nog för att snön inte ska bli slaskig. Då är det bara att dra igång skotern och fara ut och åka, jag tog en tur upp på berget och ni ser vilken vacker syn det är. Härligt!


Jag har varit ute hela dagen, från det jag vakna tills nyss när det börja bli mörkt och det känns så härligt att kunna vara ute utan att känna sig instängd av mörker som vintertider här uppe tyvärr envisas med i början av vintern. Jag ville fara upp på toppen av berget för att koka kaffe men det var inte spårat dit och jag har inte riktigt en spår maskin så jag beslät mig för att ge upp trots mina hängivna försök att ta mig upp, men jag deppar inte för det för jag fick ändå en massa härliga bilder och njuta av solen.


 


Den här veckan lär det inte bli så mycket matlagnings inlägg, det har blivit några sådana på sistone och jag vill gärna variera mig lite men jag ska (efter detta inlägg) som jag lovat lägga upp ett inlägg där jag lagar till smörstekt rödspätta med mos och citronsås tillsamans med hemmagjord persiljesmör. Fantatsikt gott som ni borde prova på...

Som sagt så ska jag börja variera mig mer på bloggen, jag ska ringa styrelsen i UIF och prata om att lägga is på rinken för nu är det fan dags att ta tag i det. Har man inte råd med elen så att man kan åka på kvällarna så får man väl lägga ut is så att man kan åka på dagarna när det är ljust ute. 


   


Det är frisfullt i byn och eftersom jag inte jobbar nu så tar jag dag för dag och gör det bästa av det, ofta så brukar dagarna bestå av att jag försöker ta mig ut och promenera på dagarna, laga mat på eftermiddagarna, spela Nintendo wii (jag spelar Zelda - Skyward Sword som är riktigt bra), basta, kolla tv på kvällarna. Sen ibland så far jag på affären, kanske åker in till stan (Gällivare), åker skoter, far in till Kompelusvaara och sånt. Jag är sugen på att börja träna men eftersom gymmet här inte är klart så får jag aktivera mig med promenader, jag vill gärna börja åka skridskor och sen vill jag även börja åka skidor så jag ska nu till veckan leta upp mina skidor och fara ut en sväng i byn. 


Jag ska även börja spela in mera, jag har några ideér på låtar som jag borde ta tag i men det svåra med att spela in en låt är att börja med den så att man har något att gå på. Alla har sina sätt att spela in men jag vill gärna börja med trummor som passar gitarren som jag lägger sen, när det är färdigt så lägger jag in bas och så bygger jag vidare på det med piano, ståkar, ändrar på trummorna och så vidare...Men jag har som sagt svårast med att börja och komma förbi stadiet där man bygger upp grunden av en låt, för det roligaste är när man väl har gjort det och man bygger vidare med detaljerna som man kan leta sig fram till små riff som man lägger in som man knappt hör men som tillför det där lilla extra. Det är då magi skapas! =)


    


i kväll så ska jag bara ta det lugnt, spela wii (jag har snart klarat av hela Zelda), kolla tv eller ta tag i inspelningarna, jag saknar mina med kompositörer Arvid och Tobias som hjälper en med ideér eller att vi bara jammar något helt obetydligt men som är hur roligt som helst. Läser ni detta så är det bara att pick-packa och ta er hit.

Jag ska inte ta upp så mycket mer, jag hoppas det blir en likadan dag imorron för då ska jag göra ett nytt försök att ta mig upp på berget men tills dess ha det så bra, hejpa!


     

Av Alexander Mickelsson - 18 januari 2013 01:31

 


Ny dag och ny maträtt, idag blev det en härlig "Winerschnitzel med potatisklyftor och dillsås" som blev förvånansvärt bra. Jag har alltid velat göra en egen schnitzel rätt och idag så fick jag möjligheten och det är väldigt enkelt så ni där hemma kan göra den ganska fort men först så behöver ni dessa!

 

Schnitzlarna
600 gram Fläskfilé

3 dl vetemjöl

salt

peppar

5 dl ströbröd

4 ägg (vispade)

smör och matolja


Dela upp köttet i bitar som ni sedan bankar ut med en kökshammare så att bitarna blir till den tjocklek ni vill ha, häll upp mjöl, vispade äggen och ströbröd i separata tallrikar. Börja doppa köttet i mjöl, sedan i äggen och sist i ströbröd. Lägg köttet sedan åt sidan så att den får vila i ca 30 minuter. Stek dom lätt och vänd ofta på dom så att inte ströbrödet blir brännt...

 

 


Dillsåsen

5 dl grädde

dill

2 msk majonäs

salt, peppar

paprikapulver


Blanda alla ingridienserna i en kastrull efter smak som du sedan kokar upp, såsen blir väldigt lätt såå om du vill ha en tjockare sås så ska du blanda majsstärkelse och vatten i en skål och häll sedan i såsen till den tjockhet du vill ha, vill du ha lösare så blandar du i vatten, vill du ha den tjockare så blandar du i mer majsstärkelse...


 


Det är enkelt att göra potatisklyftor, skala bara potatisen och skär dom på mitten och sen delar ni upp dom i tre eller fyra delar så att ni får klyftbitarna, fortsätt gör så ända tills du får den mängd du vill ha och sedan häller ni flytande margarin över dom, saltar och pepprar efter smak och in i ugnen som du sätter på ca 225-250 grader. rör om lite då och då tills dom har blivit mjuka. snåla inte med margarinet för det blir bara godare ju mer margarin du använder. Hehe! =)


Dom blev riktigt goda, jag stekte dom lite för hårt så att insidan av fläsket blev inte riktigt bra men det var precis genomstekt så var försiktig med att inte använda för hög värme när du steker fläsket. 


Jag gjorde även lingonsylten idag och använde mig av geletin för att göra sylten lite mer fast, det blev riktigt bra. den härliga smaken av lingon med en liten söt ton av sockret, det är perfekt på sommaren när man får gå ut i skogen så kan man plocka på sig lite lingon och blåbär som man lägger i frysen och när man känner för det så kan man göra saft, sylt, gelé eller använda det till efterrätter. 

Nu ska jag inte ta upp så mycket mer, jag kommer som sagt att prova på "smörstek rödspätta och kokt potatis" som jag ser fram emot. Ha det så bra tills vidare, hejpa!


  


Av Alexander Mickelsson - 17 januari 2013 02:33

 


Hej, som jag berätta igår så skulle jag idag laga till något lite extra gott och om jag tyckte om det så skulle jag lägga ut receptet här på bloggen och här är den...Västerbottens ost fylllda älgfärsjärpar med hemmagjord mos och rödvinsås som serveras med smörstekta champinjoner och Coca-cola i glasflaska! =)


det var ett roligt recept som i all hast råkade bli ett kort maraton då det visa sig vara lite förberedelser där jag bl,a annat korkat nog glömde ta fram färsen tidigare under dagen men det är ju en mindre åtgärdsfel men som tur är så fixade jag det ganska tidigt så färsen hann tina färdigt innan jag började tillredningen. Först ut innan jag berättar lite kort om hur ni ska göra så behöver ni dessa ingridienser!


Till älgfärs järparna:

600 gram Älgfärs (funkar även med vanlig nötfärs)
1 stÄgg gula
0,5 dlGrädde
1 stVitlöksklyfta (pressad)
0,5Persillja (hackad)
1 stRöd chilifrukt
1,5 mskViltfond
 Krydda efter egen smak

Blanda alla ingredienserna utom osten, smaka gärna av och krydda på om det behövs. Skär osten i stavar. Forma sedan ovala biffar av färsen, lägg en oststav i mitten och se till att färsen täcker runtom. Stek dom med smör eller olja men var försiktiga för dom är mjuka och går lätt sönder så använd en stekspade och vänd på dom försiktigt ända tills ni tycker dom känns klara!

 

 


Till rödvinsåsen:

2 msk olivolja
8 st schalottenlökar
8 st vitlöksklyftor
1 st ancho eller chipotle chili
1 msk torkad rosmarin eller 3 kvistar färsk rosmarin
5 dl rödvin
8 dl vatten
4 msk strösocker
4 msk kalvfond
1 msk 

balsamvinäger




2 tsk 

(blanda sedan dessa i en annan skål)


majsstärkelse

1 dl kalltvatten

  1. Hacka vitlök, schalottenlök och chili. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek vitlök, lök och chili tillsammans med rosmarin tills det blir gyllenbrunt.
  2. Tillsätt vatten, rödvin, kalvfond, socker och vinäger.
  3. Reducera (koka ner) tills hälften av vätskan återstår och sila bort "resterna" av vitlöken, löken, chilin samt rosmarinen genom finmaskig sil i en annan bytta, häll sedan tllbaka vätskan i kastrullen igen och låt det koka upp igen.
  4. Blanda majsstärkelsen med vattnet i en annan skål och red sedan ned i såsen till den tjocklek du vill ha. Blir den för tjock blandar du i lite mer vatten, blir den för tunn blandar du i mer majsstärkelse.
  5. Nu kan du låta den svalna om du vill, koka bara upp den igen när du ska servera!

OBS! jag lade smör i min rödvinsås på slutet och det är därför den har fått en ljusare färg på bilden, jag tycker inte att det blev bättre med smör men det är ju en smakfråga!

 

  


     


 


Jag hoppas jag inte ska behöva gå igenom hur man gör mos, men jag kan ge er lite tips på hur ni kan göra moset lite godare. Häll i lite varm mjölk som ni antingen har kokat eller värmt upp i mikron, häll i flera olika kryddor som t,ex basilika, dill eller persilja det ger en god smak och "dekorerar" också moset samtidigt om man nu vill vara "fin i kanten" så att säga. Lägg i smör som ni rör om så att det smälter och ger den där krämiga och smörgoda smaken...


Det var som sagt ett väldigt gott och intressant recept jag hittade, självklart(!) så har jag gjort några ändringar än vad orginalet (jag har aldrig följt ett recept till punkt och pricka i hela mitt liv) men det är ju det som är det bästa med matlagning, att man får styra och ställa efter egen smak. Jag älskade västerbottens osten i mitten som gav en riktigt härlig smak och koncistens, jag hade inte i så mycket ost (som jag sedan ångrade) men jag rekomenderar att ni inte gör dom så speciellt stora ändå för färsen är så pass mjuk när man bakar in osten så det är lätt hänt att osten håller på att rinna ut om det skulle spricka...Jag hoppas att ni kommer prova på att göra detta själv hemma, kom ihåg att det är väldigt enkelt och sen går det snabbt om man förbredder lite innan, rödvinsåsen kan ni göra färdigt medans färsen tinar och sedan kokar ni bara upp den när den ska serveras och koka upp potatisen medans ni håller på att göra järparna för det tar ju ett tag innan potatisen kokat färdigt. Jag kommer att komma med mer recept, som nu till veckan så ska jag faktiskt göra "Smörstekt rödspätta med kokt potatis och dillsås" missa inte det, ha det så bra tills vidare...hejpa!


 


Av Alexander Mickelsson - 15 januari 2013 23:47

 

(Bilden är tagen i solöy i norra Norge 2009)


Hej, härligt att ni har hittat till denna blogg. För er som läst på facebook så vet ni att jag imorgon (16/1) ska laga till något extra gott, nämligen "västerbotten ost fyllda älgfärsjärpar med potatismos, smörstekta champinjoner och skysås samt hemmagjord lingonsylt" och jag kommer att lägga ut bilder och recept. Men det jag ville ta upp i detta inlägg är lite om hur jag vill att den här bloggen ska utforma sig.


Ni som har läst denna blogg ett tag förstår att den handlar mycket om mitt liv här ute i byn Ullatti och Kompelus som ligger ca 6-7 mil ifrån Gällivare/Malmberget. Jag har skrivit om allt möjligt och lagt ut en hel del foton, recept, historier, semesterbilder, lite om mitt jobb, naturbilder och mycket mer och så ska det fortsätta där titeln säger det mesta och inom byaliv så är det lite av allt möjligt där jag kommer ta upp om vad som händer i byn samt när jag far ut i skogen eller far och fiskar. 


Jag ska försöka ta mig ut så ofta jag kan och ta snygga bilder på djur och natur så att ni ska få se och sen ska jag även leta upp olika recept som jag provar på och om jag gillar dom så lägger jag ut bilder samt recepten här och som vanligt så kommer mtt byaliv att dokumenteras så gott som möjligt (även om det kan dröja mellan inläggen). Kort sagt så kommer jag skriva om mitt liv och mina intressen och jag hoppas att dom också tilltalar er, det enda som jag inte kommer att skriva om här och som är en ganska viktig del av mitt liv är min kärlek till Luleå Hockey och det är eftersom att jag driver en annan blogg som enbart handlar om det men all annan form av hockey (när jag far ut personligen, korphockey, Maif's matcher etc) kommer jag att ta upp här...


Jag har fått några fina kommentarer om denna blogg och det värmer att få läsa dom eftersom det är en liten bekräftelse att ni gillar det jag skriver om och ni får mer än gärna fortsätta med det. Jag kan vara lite seg med att läsa och svara men skicka gärna kommentarer om vad ni tycker så lovar jag att bli bättre på att läsa och svara på dom!


Jag hoppas ni har haft en hittills lyckad 2013 och jag hoppas att ni ska fortsatt ha det så hörs vi nästa gång, hejpa! =)

Av Alexander Mickelsson - 8 januari 2013 03:13

 


Hej alla glada, som ni kanske har sett på min facebook/instagram bilder så har jag gjort min egna hallonsylt tidigare idag och det blev riktigt gott och det är väldigt enkelt att göra (recept finner ni längre ner i inlägget). Jag köpte glasburken för 10 kronor på dollarstore i Gällivare men jag ångrar att jag inte köpte minst två till. Som ni har märt så tillbringar jag en hel del tid i köket numera och då är det ju inte enbart för att göra sylt/yoghurt/smör osv utan jag lagar ju även mat där jag provar mig fram med olika recept som t,ex egen pasta, olika kötträtter, soppor med mera...Mat är roligt, gott och väldigt praktiskt att lära sig!


Jag gillar att göra lite av allt möjligt här hemma och det kanske ni har märkt i tidigare inlägg där jag har visat när jag har renoverat här hemma, snickrat knivar, gjort is skulpturer/is lyktor, lagat mat, hållt mig hyfsat aktiv inom UIF (som jag ska ta upp om en liten stund). Men det känns skönt att hålla sig hyfsat aktiv som man kanske inte skulle göra i Luleå. Jag har även försökt hålla mig aktiv med musiken men det går lite trögt där, jag kommer på en del melodier men jag kan inte hålla mig fast och spela in dom eller försöka göra en hel låt av det men jag ska fortsätta försöka för jag har en låt idé som jag ska jobba med, det är bara versen som är kvar innan jag kan jobba med detaljerna.


 


på tal om UIF tidgare så där kan jag säga (om ni inte har hört det via min facebook) att jag har blivit tillfrågad om att bli medlem i styrelsen inom Ullatti IF och jag har tackat ja för jag tror att jag kan få lite mer frihet att försöka anordna olika evenemang till både vintern som är och till sommaren. Jag håller på att se till så att vi får någon is på hockey rinken så att man äntligen får börja åka skridskor snart, känner mig rastlös så jag ska imorrn åka till Hakkas där dom iallafall har is som man kan åka lite på (jag har ju förra vintern köpt både nya skridskor och ny klubba och i år så har jag även köpt nya hockey handskar så jag vill gärna börja använda dom), sen ska jag se till så att vi får ett fungerande gym för just nu så är det tydligen så (till min besvikelse då jag ville börja träna direkt) att man inte har fixat någon lokal, det finns en lokal men det ENDA som fattas när det gäller ALL idrottsverksamhet är pengar till el till belysning. så det känns tafut när man har en hyfsat fungerande hockeyrink (som vi ska renovera till sommaren), det finns lokal och utrustning till gym och sen så finns det en lift för slalombacken (det är ju inte precis dundret men en fin backe det har vi och även utrustning för slalom samt längd skidor), det finns en gymnastik sal men den är fylld med gym utrustningen så det går inte att använda för t,ex badminton, basket, innebandy etc etc...Så jag tycker det är dags för en förändrning, ordförande i ullatti IF har inte latat sig, hon har faktiskt letat efter bidrag och stöd för att vi ska kunna komma igång men det är ingen som hjälper, vi har kollat med kommunen som har vänt rygger till, landstinget bryr sig inte och det är för att ingen tror eller bryr sig om byarna trots att det bor folk i alla åldrar, därför vore det bra om kanske jag som är yngre kunde tillträda och ringa runt så att dom kanske förstår att det finns intresse för idrottsverksamhet här i byn.


Om ni vill göra egen sylt så kan jag berätta att det är väldigt enkelt och det tar inte länge!

allt ni behöver är: 750 gram av valfri bär (jag valde som sagt hallon), 2 dl vatten och 1,5 dl socker (här kan ni ändra om så att mängden passar er bättre, orginal receptet sa 2 liter bär, 2 dl vatten, 6 dl socker men principen är densamma) Vill ni ha lite tjockare sylt så kan ni lägga i lite gelatin.


koka vattnet med socker ända till sockret har löst upp sig, lägg sedan i bären och rör om och låt det stå och koka i ca 10 minuter, skumma av och sedan tar du bort grytan och låter det svalna lite innan du fyller (som i mitt fall glasburk) men kom ihåg att värma burken/skålen innan du häller i sylten för då håller sylten längre. Sen är det bara låta allt svalna innan du lägger in den i kylen. Klart!


Jag vet inte om jag ska ta upp så mycket mera idag, jag låter det nog vara så får vi höras bättre imorrn, ni får ha det så bra tills vidare...hejpa!

Presentation


BYA BLOGGEN!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards